בעת רכישת דירה מקבלן, קיימת לכם אפשרות לבצע שינויים ותוספות לתכניות ולמפרט שתקבלו:
כשאתם מגיעים למשא ומתן עם הקבלן בכל הנוגע לדירתכם העתידית, בין אם היא נועדה להשקעה ובין אם להשתקע בה לטווח כזה או אחר, בוודאי תרצו לבחון את האפשרות לבצע שינויים מסוימים בדירה להשבעת רצונכם המרבית. לדוגמא, במפרט של הדירה נוכחתם לגלות כי במטבח תקבלו בסך הכול 3 שקעים לחשמל – ישנם כאלו אשר מספר זה הינו די והותר ואילו אם ברצונכם להוסיף עוד 2 שקעים? מה המחיר? האם הקבלן יסכים? מתי עליכם לבקש זאת? אנחנו כאן בכדי לענות לכם על כך:
ראשית, תמיד יהיה כדאי להגיע להסכמות כלשהן בזמן שהדירה עוד לא נבנתה כלל ! עם התקדמות הבניה, בדרך כלל קבלנים לא נוטים לשתף פעולה, בטח שלא כשהדירה מוכנה והוא יצטרף לבצע קדיחה בקירות לשם שינוי שקע קו הטלפון או הזזת נקודת חשמל וכדומה. עם זאת, עליכם לבדוק יחד עם הקבלן האם השינוי שביקשתם אינו מהווה תקלה או בעיה במבנה הדירה וכי הוא בר ביצוע מבחינה טכנית ומבנית. בנוסף, בדקו בחוזה שערכתם מול הקבלן האם קיים תנאי האומר כי כל שינוי יהיה בכפוף לאישורו של מהנדס החברה הקבלנית – דרך סעיף זה יהיה לקבלן קל מאוד להתחמק ולשלול את בקשותיכם השונות.
לאחר שסיכמתם יחד עם הקבלן, שימו לב האם השינוי שביקשתם כרוך בתשלום נוסף, והאם השינויים שביקשתם עשויים לדחות את מועד מסירת הדירה לידיכם.
דוגמא – ברצונכם לשנות או להזיז את שקע קו הטלפון שבדירתכם. הקבלן יצטרך לעצור את נוהל העבודה הרגיל, לבדוק את תכנית השינויים ולקבל אישור ממהנדס העבודה.
עליכם לבדוק היטב את עניין עלות השינוי אשר משתנה בין קבלן לקבלן. רבים מהקבלנים מנצלים את העובדה שהרוכש מחויב לבצע כל שינוי דרך הקבלן כל עוד לא נמסר מפתח ודרשו עבור כל שינוי מחיר מופקע.
בנוסף, חשבתם שבמידה ותרצו לוותר על פריטים מהמפרט שקיבלתם תקבלו הנחה? ובכן, לא בדיוק: הזיכוי שתקבלו עבור כל פריט יהיה נמוך בהרבה מהמחיר בו הוא מוצע לשוק החופשי באופן לא פרופורציונאלי.
שימו לב, גם במידה ותרצו לשדרג חלק מהמפרט, תקבלו מחיר דיי מופקע, זאת מאחר והקבלנים מבינים שלעיתים המפרט שהם מציעים הוא בסיסי למדי הגורם בלית ברירה לשדרג אותו. למשל, ארונות המטבח: קיימים מקרים רבים בהם במפרט מוצע מטבח דיי צנוע עם מספר ארונות קטנים לאכסון אשר מעמידים את הקונה בסיטואציה קשה בה הוא נאלץ לשדרג את המטבח במטרה להפוך אותו למטבח ראוי. במידה והחלטתם לשדרג את ארונות המטבח, תופתעו לגלות עד כמה המחיר מופקע בעבור שדרוג זה.
בנוסף, במידה ואינכם מעוניינים במטבח שמציע הקבלן וברצונכם לרכוש מטבח באופן עצמאי, ,תוכלו לעשות זאת רק לאחר שתקבלו את הדירה מוכנה, מה שיוביל לעיכוב בקבלת הדירה לעומת המטבח שמציע הקבלן, שאותו הוא בונה יחד עם הדירה ולא לאחר שהיא גמורה. הדבר רלוונטי עבור כל המפרט וכל שינוי אחר שתרצו לבצע בדירה שאינו דרך הקבלן, מה שתורם למהלכים אלו של הקבלנים.
חבר הכנסת מאיר שטרית יזם את תיקון מספר 6 לחוק המכר, ועל פי התיקון לחוק – הקבלנים חייבים לצרף בנוסף לחוזה המכר והמפרט, מחירון שינויים. בנוסף, הקבלן יצרף גם מחירון זיכויים עבור פריטים שונים שעליהם מוכן המוכר לוותר.
הקבלן יכול להגביל את מועד ההודעה של הקונה על רצונו בשינוי או זיכוי, אך המועד אינו יכול להיות מוקדם משישה חודשים מיום סיום שלב ביצוע יסודות הבניין.
במידה והקונה הודיע כי בכוונתו לוותר על אחד מהפריטים כאמור, הוא יהיה זכאי לקבל מפרט מעודכן מהקבלן.
חשוב שתיקחו בחשבון כי עדיין אין הגנה בחוק בעניין משך הזמן בו יכול הקבלן לדחות את המסירה עקב ביצוע השינויים. למרבה הצער, קיימות חברות בניה רבות אשר דוחות באופן אוטומטי 60 או 90 יום עבור כל שינוי שיתבצע ומנסה לבלום שינויים מצד הרוכש בדרך זאת (גם אם מדובר בשינוי הדלתות או הזזת שקע חשמל).
© 2016 F.S & Co, Law office. All rights reserved | קוד ופיתוח Aeroplane