במידה ואתם מעוניינים לרכוש דירת יד שנייה מאדם פרטי (לא מקבלן) או למכור דירה, כדאי שתהיו מעודכנים ומודעים לחובת הגילוי שחלה על המוכר בעסקת המכר. במאמר זה נפרט את חובת הצדדים בנוגע לגילוי מצבו של הנכס, כיצד ניתן למנוע זאת ומהן ההשלכות המשפטיות בנוגע לאי הגילוי.
ראשית, מומלץ מאוד לקבל חוות דעת מאיש מקצוע בתחום ולמנוע “הפתעות” לאחר קניית הנכס. להבדיל מפעם, כאשר הקונה היה צריך להיזהר בעת רכישת הדירה ולבצע בדיקה רחבה יותר, כיום גישה זאת רלוונטית חלקית, ולמרות שמוטלת חובת הגילוי על המוכר, עדיין עדיף לבצע בדיקה מקדמית על הנכס.
פסק דין שניתן לאחרונה (פס”ד 16709-06-09 שחר נ’ אלקרס, פסק הדין מיום – 28.11.15) מדבר על סוגיה זו:
הקונים שקנו את הדירה, הבחינו בתקלות חמורות בבית שכללו – ריצוף עקום, בעיות ניקוז, שיפועים רבים אשר בעת שטיפה גורמים להצפה ועוד. הקונים פנו אל החברה הקבלנית שאחראית על בניית הבניין, ונדהמו לגלות כי אלו שמכרו להם את הדירה היו מודעים לבעיות אלו, פנו בטענות אל חברת הבניה, ואלו קיבלו פיצויים כספיים עבור תקלות אלו. יתרה מזאת, נחתם הסכם בין החברה הקבלנית אל מול המוכרים, האומר כי לא תהיה להם טענות נוספות בנוגע לנכס.
במצב זה, אין ספק כי המוכרים היו מודעים לתקלות, ובכל זאת החליטו לא לגלות זאת לקונים. כשאנו מגיעים לנקודה זו עלינו לשאול את עצמנו – האם המוכר יכול היה לדעת על תקלה כזאת או לא ? ישנם מוכרים שאינם מכירים בבעיות בניה מורכבות וכל זאת מתום לב, מאחר והם אינם יכולים לדעת באמת. אך לפי המקרה שלפנינו, אלו בעיות שכל אדם סביר יכול היה לגלות ומחובתו היה לגלות זאת כבר בשלב המו”מ עם הקונה, בוודאי כשאחד המוכרים הינו רצף במקצועו.
חוזה המכר שנחתם בין 2 הצדדים כלל סעיף המדבר על כל שלא ידוע למוכרים על פגם כזה או אחר בדירה. המוכרים חתמו על ההסכם וכך התקיים חוסר תום לב. בית המשפט פסק לטובת הקונים וחייב את המוכרים בפיצוי כספי עבור הקונים על סך של 100,00 ₪.
בפעם הבאה כאשר תקנו דירה מאדם פרטי, תשימו לב לפרטים אלה, תתייעצו עם איש מקצוע בתחום, הימנעו מסיטואציות לא נעימות בעתיד ותוכלו לישון בשקט בידיעה שביצעתם עסקה טובה. כאשר אתם מוכרים ומצאתם פגם? פשוט תגלו.
© 2016 F.S & Co, Law office. All rights reserved | קוד ופיתוח Aeroplane